020 644 32 60 info@mobilisfysio.nl

Het spierkorset van de romp vormt de basis voor vele bewegingen of dat nu sport oefeningen betreft of huishoudelijke taken zoals stofzuigen: Het (functioneel) aanspannen van deze spieren scheelt het halve werk. Ook zijn verschillende klachten terug te leiden uit een verzwakte core stability (spierkorset), denk hierbij aan heup, knie en enkelklachten maar uiteraard ook rugklachten en nek schouderklachten.

Uit onderzoek blijkt onder andere dat de kans op blessures afneemt bij het trainen van de core stability. De diepe buik- en rugspieren zijn daarnaast van belang bij het aansturen van de wervelkolom. Naast het stabiliseren van bewegingen heeft het spierkorset nog enkele taken waaronder het beschermen van het centraal zenuwstelsel en de interne organen, het ondersteunen van de organen en het ondersteunen van de bloedcirculatie.

De meest bekende oefening is de plank maar er zijn wel honderden verschillende manieren om je core stability te trainen. De basis ligt bij het ‘intrekken van de navel’ en dit te kunnen vasthouden met een normale ademhaling. Dit kan je zowel in lig, zit en stand oefenen. Mocht je hier meer over willen weten of kan je jezelf herkennen in bepaalde klachten of wil je je eigen core stability eens testen? Onder begeleiding van 1 van onze fysiotherapeuten is dat zeker mogelijk!